23948sdkhjf

Så tæt er Rema 1000 på at realisere opkøb af Aldi-butikker

25 hverdage. 

Det er, hvad der ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen maksimalt kan gå i fase 1 af den fusionskontrol, som styrelsen gennemfører ved sammenlægninger af virksomheder - eksempelvis som i tilfældet hvor Rema 1000 i december sidste år annoncerede købet af 114 af Aldis 188 butikker i Danmark. 

Fakta om fusionskontrol

  • Ifølge konkurrenceloven skal en fusion, der ikke hæmmer den effektive konkurrence betydeligt, godkendes
  • Omvendt skal fusioner, som hæmmer den effektive konkurrence betydeligt, forbydes
  • Fusionskontrollen kan være meget omfattende - det skal stå helt klart, hvilke markeder fusionen kan påvirke og hvordan markederne præcist er defineret både i forhold til produkter/ydelser og geografi
  • Det kan være nødvendigt med en markedsundersøgelse, og ofte skal der gennemføres større økonomiske analyser af forskellige scenarier
  • Hvis en fusion ikke umiddelbart kan godkendes, kan den muligvis godkendes med tilsagn
  • Tilsagn er forslag om ændring af den anmeldte fusion, som virksomhederne selv formulerer og forpligter sig til
  • For eksempel kan de give tilsagn om at frasælge et forretningsområde i forbindelse med fusionen
  • Tilbudte tilsagn skal fuldstændigt fjerne konkurrenceproblemerne, og de skal i enhver henseende være komplette og effektive
  • De fusionerende virksomheder er forpligtede til at vente med at gennemføre fusionen, indtil den er blevet godkendt
  • Det kan straffes med bøde, hvis virksomhederne ikke overholder reglerne

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Denne deadline fremgår af styrelsens "Vejledning om fusionskontrol" fra september 2020 - og underbygges af Martin Molter West, der er konstitueret kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. 

Han vil - og kan - ikke forholde sig til den konkrete sag om Rema 1000's opkøb af over hundrede Aldi-butikker, men udtaler sig generelt om vilkårene for fusionskontrol i styrelsen. 

- Når vi modtager en anmeldelse, vurderer vi, om den indeholder alle de informationer, vi har behov for. Gør den det, kalder vi anmeldelsen for fuldstændig, og tidspunktet fremgår derefter af fusionslisten. 

- Og så foreskriver loven så, at det herefter må tage op til 25 hverdage at behandle ansøgningen i fase 1. Den skal herefter enten godkendes, eller der træffes beslutning om yderligere undersøgelser af fusionen, forklarer han til RetailNews. 

Afgørende fuldstændighed

De 25 hverdage tæller man fra den dag, den fuldstændige ansøgning er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i hænde - det fremgår af listen over fusionssager, at den "dato for fuldstændighed" i Rema 1000- og Aldi-tilfældet er 31. marts.

Skulle ansøgningen ikke blive godkendt inden for de 25 hverdage, kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sende den ud i en ny behandling, fase 2 - som herefter er berammet til 90 hverdage. 

Langt de fleste sager bliver dog færdigbehandlet i fase 1 og når aldrig videre derfra. Det siger Martin Molter West - og underbygges af en optælling på fusionslisten, som RetailNews har foretaget. 

Her kan man se, at to ud af de 16 fase 1-færdigbehandlede sager i 2023 er gået videre til fase 2. I 2022 var tallet fem ud af 73 - og i 2021 to ud af 67. 

Dags dato - 27. april - er der gået 20 hverdage siden ansøgningen blev erklæret fuldstændig hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. 

Derfor må man forvente, at der falder en afgørelse for Rema 1000 enten fredag i denne uge - eller i løbet af de første to uger af maj. 

Se nøgletal for:
Læs mere om: Fusion dagligvarehandel
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.764